U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Fotoserie over DE JOODSE GEMEENSCHAP IN NEDERLAND 

Het Nederlandse jodendom vormt een complexe, deels besloten gemeenschap die met behoud van eigen identiteit en eigen (eeuwenoude) gewoonten en rituelen een integraal onderdeel van onze samenleving vormt. Joodse scholen, sociëteiten, synagogen, sportverenigingen, winkels, restaurants en politieke clubs; Authentiek jodendom bestaat niet. ‘Joods zijn’ wordt op veel verschillende manieren beleefd; religieus, seculier, orthodox of liberaal. Rituelen, feest en treurdagen en eeuwenoude tradities vormen een bindmiddel. Ze zijn een bijna vanzelfsprekend onderdeel in het leven van een groot deel van de Joodse gemeenschap. 

Van de circa 45 duizend Nederlandse joden is een derde verbonden aan een orthodoxe, traditionele of liberale gemeente. Welke rol spelen de vaak eeuwenoude, gebruiken in de moderne tijd. Wat betekent het om in een open samenleving als de Nederlandse, in een (deels besloten) gemeenschap te leven en tegelijkertijd een onlosmakelijk deel van de samenleving te vormen? Hoe gaan joodse Nederlanders om met de vaak dwingende regels van hun religie? Hoe wordt gereageerd op antisemitisme. Hoe is het om humanist/agnost/atheïst te zijn en tegelijkertijd deel te blijven uitmaken van de joodse Umwelt?

Dat waren de vragen die centraal stonden bij het maken van deze serie waarvoor ik gedurende drie jaar verschillende bijeenkomsten, feesten, en huiskamer situaties bezocht.

In mijn fotoserie schets ik een beeld van het joodse leven in Nederland anno nu. De ontwikkeling van een joods jongetje, van baby tot man, loop als rode draad door de hele fotoserie. Van geboorte, besnijdenis (Brit Mila), Barmitswa. (volwassen worden van een 13 jarige jongen), lessen in de synagoge, een orthodox Joodse bruiloft (Choupa), feesten, protestbijeenkomsten tot begrafenis rituelen.

Een aantal foto’s zijn geplaatst in het Volkskrant Magazine van 15 januari 2005 en in het Joods Journaal. 

2003 - Stipendium 'Joodse rituelen' Stichting beeldende kunst Amsterdam

 

Joodse rituelen - 'Diaspora achter de dijken'